دکتر علی لاریجانی در دیدار با معلمان نمونه کشوری و مسؤلان وزارت آموزش و پرورش در روز ( سهشنبه 16 اردیبهشت) گفت: امید است معلمان کشور بتوانند با الگو گیری از راه شهید مطهری به پرورش نخبگان آموزشی کشور اقدام کنند.
نایب رئیس مجلس تاکید کرد: امیدواریم که معلمان بتوانند الگوهای موفقی برای دانشآموزان و کسانی که در عرصه تعلیم و تربیت هستند، باشند.
رئیس مجلس ادامه داد: روز معلم را در جمهوری اسلامی روز شهادت استاد مطهری انتخاب کردهاند که این نشان دهنده گرایشی است که به پیروی از راه درست و یک تراز برای تعلیم و تربیت در کشور وجود دارد.
وی افزود:من هر وقت راجع به مطهری فکر میکنم به این نتیجه میرسم که این شهید بزرگوار شخصیت نادری است که در عمر کوتاه خود آثار ارزشمندی را به جا گذاشت که برای هر کسی مقدور نیست.
لاریجانی با بیان اینکه شهید مطهری دارای ذهنی منضبط بود، تأکید کرد: شهید استاد مطهری در عمر 58 ساله خود حجم بالای آثار فاخر را به جامعه عرضه کرد که هم حجم آثار این شهید بسیار است و هم در اثر وی نوعی نوآوری و ابتکار وجود دارد.
به گزارش خانه ملت، وی در توضیح چرایی وجود نوآوری در آثار استاد شهید مطهری تصریح کرد: این شهید بزرگوار در کار علمی خود به قوه ابتکار و تأملات شخصی تکیه داشت.
لاریجانی ادامه داد: اینکه در آثار شهید مطهری همیشه نوآوری دیده میشود به این خاطر است که این شهید بر تأملات شخصی خود متکی بود و به همین دلیل آثار وی تازگی و ماندگاری دارد.
رئیس مجلس با بیان اینکه تمام آثار شهید مطهری برای الگوگیری نسل جوان خوب است، گفت: چون این شهید فکر تطبیقی با سایر مکاتب داشتند یک برجستگیهایی برای ما در زمانهایی که در کوران و جریانهای فکری قرار میگیریم دارد.
وی اضافه کرد: اینکه وزیر آموزش و پرورش در سخنانش گفت که قرار است آثار شهید مطهری در بین دانش آموزان تبیین شود، نوید خوبی است برای اینکه زمینههای فکری برای ایجاد پایه های فکری را فراهم میکند.
لاریجانی با یادآوری آثار به جای مانده از استاد مطهری در بحث آزادی، گفت: مبنایی که شهید مطهری درمورد آزادی بیان میکند، مبنای دقیقی است. این مبنا بر این پایه است که انسان موجودی است که از نظر فطری دارای استقلال و استعدادهای متنوعی است که برای شکوفایی این استعدادها باید آزادی داشته باشد.
وی ادامه داد: شاید چند سده است که در بحث آزادی مباحث و کتابهای مختلفی نوشته میشود اما در آثار شهید مطهری موضوع آزادی به شیوه متفاوتی مطرح شده و آزادی به عنوان یک هدف و وسیله شناخته شده نه هدف غایی.
وی تأکید کرد: مرز آزادی در جایی است که این استعدادها شکوفا شود. شهید مطهری همواره دارای قوه ابتکار و خودباوری بود.
وی ادامه داد: استاد مطهری در مورد آزادی به هدف و وسیله بودن قائل است، برخی میگویند آزادی تا جایی باید باشد که امنیت را بر هم نزند اما مبنایی که مطهری در آثارش مطرح میکند متفاوت است.
لاریجانی با تأکید بر اینکه آزادی مطلق معنایی ندارد و این آزادی مشکلاتی را ایجاد میکند گفت: شهید مطهری یک اخلاق زیستی ممتاز داشت و زندگی را درست فهم کرده بود گفت: مدل زیستن وی همواره با اخلاق معنویت رشد و کمال انسانی همراه بود. او به طور مستمر از نظر اخلاقی بر روی خودش و نفسش کار میکرد.
وی در بخش دیگری سخنانش به تغییر در روشهای آموزشی در دنیای امروز اشاره کرد و گفت: بسیاری از کشورها در حال حاضر در حوزه آموزش، روشهای گذشته را کنار گذاشتهاند اما قوه ابتکار را در این تغییرات برجسته کردهاند.
رئیس مجلس با اشاره به اینکه در حال حاضر دوره محفوظات در نظام آموزشی گذشته به سیستم کنونی برگزاری کنکور انتقاد کرد و گفت: یکی از نکاتی که شهید مطهری همواره بر آن تأکید دارد و تمرکز کرده است، موضوع ابتکار است.
وی ادامه داد: باید ببینیم که چقدر در آموزش و پرورش ما قوه ابتکار تقویت میشود.
رئیس مجلس در ادامه با انتقاد از اینکه در زمینه ابتکار آموزش و پرورش کشور دارای اشکال است، گفت: در حال حاضر وضعیت آموزشی در کشور ما به گونهای است که فقط در حوزه محفوظات است و قوه ابتکار را تقویت نمیکند که مثال بارز آن نیز کنکورهای سالانه است.
لاریجانی با تاکید بر اینکه باید تغییرات عمده ای در نظام آموزشی کشور بوجود آوریم، گفت: فکر میکنم در بحث کیفی سازی که وزیر آموزش و پرورش آن را مطرح کرد، یکی از دغدغهها باید این باشد که به سمت ابتکار و نوآوری پیش برویم.
رئیس مجلس تاکید کرد: خروجی آموزش و پرورش باید افرادی متدین و متخلق باشد که رشد اخلاقی هم داشتهاند. باید در این زمینه روشمند عمل کرده و روشها نیز مشخص باشد.
لاریجانی با اشاره به اینکه تحقق ابتکار و تدین در نظام آموزشی در هر محیطی امکان پذیر نیست، گفت: آموزش و پرورش باید به گونهای باشد که فضای لازم را برای تحقق این دو هدف فراهم کند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه باید بودجه لازم همواره به آموزش و پرورش اختصاص یابد، گفت: در حال حاضر میزان بودجه جاری کشور 130 هزار میلیارد تومان است که 27 هزار میلیارد تومان از این مبلغ به آموزش و پرورش اختصاص یافته که این سهم کمی نیست و قابل توجه است.
لاریجانی با انتقاد از اینکه در اثر وسیع شدن کارها دقتها کاهش مییابد، تاکید کرد: وقتی کارها وسیع و تودهوار میشود، دقتها کاهش مییابد به طوری که وقتی آموزش و پرورش سنگین شود، دقت کمتر میشود.از این رو باید با برنامهریزی دقت بیشتری به خرج داد.
وی با بیان اینکه مدیر مدرسه باید ابتکاراتش را به خرج دهد تا دانش آموزان نیز مبتکر باشند، افزود: سهم ساختار در موضوع ابتکارات و نوآوری در حوزه آموزش و پرورش بسیار مهم است.
لاریجانی تاکید کرد: اگر آموزش و پرورش میخواهد پرشها و پیشرفتهایی در حوزه ابتکار و ارتقای سطح اخلاقی دانش آموزان داشته باشد، باید ساختارهای لازم برای آن فراهم شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی، در پایان گفت: البته برخی در داخل کشور با این افکار بنده مخالفند و تصور میکنند که سیستم دولتی آموزش و پرورش خوب است و باید تداوم یابد